Our News

Οι χειμερινοι κολυμβητες της Ορεστιαδας ταξιδεψαν στο Καστελλοριζο!!#EvrosCenter,#MadeinMycountryGR,#MacedoniaCenter,#ThraceCenter,#BalkansCenter ... See MoreSee Less
View on Facebook
Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων ή ΣαραντάμεροΗ Σαρακοστή των Χριστουγέννων ή Σαραντάμερο.Αρχίζει σήμερα (Δευτέρα 15/11 - Παρασκευή 24/12) το Σαραντάμερο ή Σαρακοστή (νηστεία) των Χριστουγέννων.Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου τελείται σε όλες τις εκκλησίες το Ιερό Σαρανταλείτουργο,υπέρ υγείας ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας.Το Σαραντάμερο,ή Μικρή Σαρακοστή,όπως είναι γνωστή η νηστεία των Χριστουγέννων,δεν έχει την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής (νηστείας) του Πάσχα.Στο διάστημα αυτό,δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες πλην,φυσικά,της Τετάρτης και της Παρασκευής από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ήμερα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, έκτος βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο η Κυριακή.Επίσης οφείλουμε να μην τηρούμε μόνο την τάξη της νηστείας που αφορά τις τροφές, αλλά να απέχουμε και από κάθε αμαρτία, έτσι ώστε, όπως νηστεύουμε ως προς την κοιλιά, να νηστεύουμε και ως προς τη γλώσσα, αποφεύγοντας την καταλαλιά, το ψέμα, την αργολογία, τη λοιδορία, την οργή και γενικά κάθε αμαρτία που διαπράττουμε μέσω της γλώσσας.Επίσης χρειάζεται να νηστεύουμε ως προς τα μάτια. Να μη βλέπουμε μάταια πράγματα. Να μην αποκτούμε παρρησία διά μέσου των ματιών. Να μην περιεργαζόμαστε κάποιον με αναίδεια. Ακόμη θα πρέπει να εμποδίζουμε τα χέρια και τα πόδια από κάθε πονηρό πράγμα.Με αυτό τον τρόπο νηστεύοντας μια νηστεία ευπρόσδεκτη στον Θεό, αποφεύγοντας κάθε είδους κακία που ενεργείται διά μέσου της καθεμιάς από τις αισθήσεις μας, θα πλησιάζουμε, όπως είπαμε, την άγια ήμερα της αναστάσεως αναγεννημένοι, καθαροί και άξιοι της μεταλήψεως των άγιων μυστηρίων.Καλή Σαρακοστή να έχουμε,προπάντων με υγεία,και είθε να υποδεχτούμε ή να συνεορτάσουμε τα Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους.#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#Evroscenter,#Macedoniacenter,#MadeinGreece,#Evros,#Thrace,#Macedonia,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#MadeinMycountryKoinsep ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Tο κυδώνι,με το χρυσαφένιο χρώμα του καθώς ωριμάζει και το περίεργο σχήμα του,γνωστό και ως το "χρυσό μήλο" της αρχαιότητας,ήταν σύμβολο του έρωτα,μιας και το συνέδεαν με την θεά Αφροδίτη,αλλά και της γονιμότητας.Κατείχε εξέχουσα θέση στους γάμους καθώς η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί,αλλά προσφερόταν και ως δώρο.Το κυδώνι φύονταν στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα,και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου.Είναι ίσως το πιο αγαπημένο φρούτο αυτής της εποχής καθώς εκτός από ωμό τρώγεται βραστό ή ψητό και φυσικά γίνεται ωραιότατο γλυκό του κουταλιού.Ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας.ΥΛΙΚΑ2 κιλά ώριμα και γερά κυδώνια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημείαλίγος χυμός λεμονιού1 κιλό ζάχαρη300 γρ. νερόπροαιρετικά:κανέλα,αρμπαρόριζαΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένουμε καλά τα κυδώνια,τα σκουπίζουμε,τα ξεφλουδίζουμε,ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζουμε με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.Τα κόβουμε πρώτα στα οκτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους διότι περιέχουν αμυγδαλίνη,η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβω κάθε φέτα σε μικρά,λεπτά μπαστουνάκια.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό ( και την κανέλα) και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά,σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα κυδώνια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.Βράζουμε για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας,μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πώς το ελέγχουμε; Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος βάζουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ. Το βάζουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάμε ένα κουτάλι από μέσα: αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.Συμβουλή:Μαζεύουμε τα κουκούτσια,τα καθαρίζουμε από τα υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι,το οποίο δένω με μια κλωστούλα,και τα βράζουμε μαζί με τα κυδώνια.Τα κουκούτσια του κυδωνιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης,ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι,χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.Στο τέλος του βρασμού αφαιρούμε το τουλπανάκι και το πετάμε.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#παραδοση,#παραδοσιακα_γλυκα,#θρακιωτικη_συνταγη,#κυδωνι,#γλυκο_κυδωνι,Το κυδώνι,με το χρυσαφένιο χρώμα του καθώς ωριμάζει και το περίεργο σχήμα του,γνωστό και ως το "χρυσό μήλο" της αρχαιότητας,ήταν σύμβολο του έρωτα,μιας και το συνέδεαν με την θεά Αφροδίτη,αλλά και της γονιμότητας.Κατείχε εξέχουσα θέση στους γάμους καθώς η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί,αλλά προσφερόταν και ως δώρο.Το κυδώνι φύονταν στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα,και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου.Είναι ίσως το πιο αγαπημένο φρούτο αυτής της εποχής καθώς εκτός από ωμό τρώγεται βραστό ή ψητό και φυσικά γίνεται ωραιότατο γλυκό του κουταλιού.Ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας.ΥΛΙΚΑ2 κιλά ώριμα και γερά κυδώνια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημείαλίγος χυμός λεμονιού1 κιλό ζάχαρη300 γρ. νερόπροαιρετικά: κανέλα,αρμπαρόριζαΕΚΤΕΛΕΣΗΠλένουμε καλά τα κυδώνια,τα σκουπίζουμε,τα ξεφλουδίζουμε,ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζουμε με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.Τα κόβουμε πρώτα στα οκτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους διότι περιέχουν αμυγδαλίνη,η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβω κάθε φέτα σε μικρά,λεπτά μπαστουνάκια.Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό ( και την κανέλα) και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά,σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα κυδώνια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Βράζουμε για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας,μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πώς το ελέγχουμε; Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος βάζουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ. Το βάζουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάμε ένα κουτάλι από μέσα: αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.Συμβουλή:Μαζεύουμε τα κουκούτσια,τα καθαρίζουμε από τα υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι,το οποίο δένω με μια κλωστούλα,και τα βράζουμε μαζί με τα κυδώνια.Τα κουκούτσια του κυδωνιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης,ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι,χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.Στο τέλος του βρασμού αφαιρούμε το τουλπανάκι και το πετάμε.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#παραδοση,#παραδοσιακα_γλυκα,#θρακιωτικη_συνταγη,#κυδωνι,#γλυκο_κυδωνι, ... See MoreSee Less
View on Facebook
Η Ύψωση του Τιμίου ΣταυρούΗ Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού,η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης,εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.Τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων,το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου...» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού,εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας,επισημαίνουν ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι Ισότιμη με την Μεγάλη Παρασκευή»,αφού και τις δύο αυτές Ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.Η παράδοση θέλει τη γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη να μεταβαίνει στους Αγίους Τόπους το 326 μ.Χ. προκειμένου να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου αλλά και να πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές με σκοπό την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου.Μετά από μία σειρά άκαρπων αναζητήσεων,επίπονων προσπαθειών και ανασκαφών,ο Τίμιος Σταυρός ανακαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης,με τη βοήθεια ενός ταπεινού χορταριού,στο σημείο όπου είχε θαφτεί πολλά χρόνια πριν από πιστούς Χριστιανούς από φόβο μήπως και έπεφτε στα χέρια ειδωλολατρών.Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο,ο οποίος τον τοποθέτησε στον νεόκτιστο περικαλλή ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335 μ.Χ,σε μέρος υψηλό για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι,καθώς πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο του.Το φυτό δε,που ανέδυε μια γλυκιά ευωδιά αποτέλεσε σημείο αναφοράς,αργότερα ονομάστηκε βασιλικός και έκτοτε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται αναλόγως.Ορισμένοι Συναξαριστές αναφέρουν αυτή την ημέρα και ως την δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού η οποία σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού,πήραν μαζί τους μεταξύ άλλων,ως λάφυρο και τον Τίμιο Σταυρό.Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό,εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν.Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος,μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628,ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#Evros,#GreekOrthodox,#Christian,#ChristianOrthodox ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Ιφκάδια ή Γιουφκάδια ή Πέτουρα.Καθώς το καλοκαίρι σιγά σιγά πλησίαζε στο τέλος του και έδινε τη θέση του στο φθινόπωρο,οι άξιες νοικοκυρές στρώνονταν στη δουλειά και ξεκινούσαν τις ετοιμασίες τους για τον μακρύ,βαρύ χειμώνα.Πριν πιάσουν τα πρωτοβρόχια έπρεπε να έχουν τελειώσει.Εκτός από τον τραχανά και την σάλτσα της χρονιάς,οι προκομμένες νοικοκυρές έφτιαχναν και ιφκάδια.Τα ιφκάδια ή γιουφκάδια ή πέτουρα δεν είναι τίποτε παραπάνω από λεπτά φύλλα κρούστας κομμένα σε πλατιές μακριές λωρίδες όπως οι χυλοπίτες.Χαρακτηριστική Θρακιώτικη συνταγή φερμένη από τους πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες της ανατολής,τη Μικρασία,τον Πόντο και την Καππαδοκία,φτιαγμένη πάντα με φρέσκα αγνά υλικά όπως αυγά,αλεύρι,γάλα.Αν και κάπως κοπιαστική η διαδικασία παρασκευής τους διότι εκτός του ότι χρειαζόταν τέχνη και επιδεξιότητα για το σωστό άνοιγμα των φύλλων,επιπλέον έπρεπε να απλωθούν σε λευκά σεντόνια να στεγνώσουν και να ξεραθούν κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο,να κοπούν σε λωρίδες,να σπαστούν και να αποθηκευτούν σε πάνινους τορβάδες και να μπουν στο κελάρι μαζί με τις υπόλοιπες προμήθειες για το χειμώνα.Τα ιφκάδια αποτελούσαν ένα εύκολο πρωινό,μεσημεριανό ακόμα και βραδινό γεύμα,για μικρούς και μεγάλους,ίσως γιατί ήταν πεντανόστιμα και μαγειρευόταν γρήγορα.Τις κρύες ημέρες του χειμώνα τους ζέσταιναν,ήταν θρεπτικά και χορταστικά και συνήθως συνοδευόταν από φρέσκο σπιτικό βούτυρο και τυρί.Τις γιορτινές ημέρες ή όταν είχαν μουσαφιραίους,τα ιφκάδια με κόκορα ήταν το φαγητό που σερβιρόταν.Στις μέρες μας βεβαίως οι νοικοκυρές δεν χρειάζεται να κοπιάσουν και τόσο πολύ μιας και μπορούν να βρουν πέτουρα στα ράφια των καταστημάτων και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις εκτός από την κλασική.Εάν όμως θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας ιφκάδια,μπορείτε να προσπαθήσετε.ΥΛΙΚΑ 1 κιλό αλεύρι 3 – 4 αυγά 2/3 φλυτζανιού γάλα1/2 κουταλάκι αλάτιΛίγο σπορέλαιοΕΚΤΕΛΕΣΗΠαίρνουμε μία λεκάνη και μέσα κοσκινίζουμε το αλεύρι.Κατόπιν ανοίγουμε μια μικρή λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια μας.Αφού αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μια ώρα,την χωρίζουμε σε μπαλάκια,τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα στρόγγυλο λεπτό φύλλο.Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων,τα απλώνουμε στον ήλιο πάνω σε καθαρά σεντόνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας πριν τα αποθηκεύσουμε. Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#παραδοση,#παραδοσιακα_φαγητα,#θρακιωτικη_συνταγη,#φρεσκα_αγνα_υλικα,#ιφκαδια,#γιουφκαδια,#πετουρα ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Σχολική ποδιά.Το ρούχο-έμβλημα της σχολικής ζωής.Σε λίγες μέρες το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει και πάλι,καλώντας τους χιλιάδες μαθητές να προσέλθουν στις αίθουσες,σημαίνοντας το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς.Κάποιοι μαθητές θα διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου και κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν να συναντήσουν και πάλι τους συμμαθητές τους.Για τους λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία από εμάς που έχουμε πια αποφοιτήσει και έχουμε αφήσει πίσω μας τις σχολικές αίθουσες,οι μέρες αυτές είναι γεμάτες νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις.Ταξιδεύουμε με την φαντασία μας πίσω στο χρόνο στα δικά μας σχολικά χρόνια,στο σχολικό προαύλιο την ημέρα του αγιασμού.Τέτοιες μέρες κύριο μέλημα μας,εκτός από την σχολική μας σάκα,ήταν φυσικά η σχολική ποδιά μας!Ολοκαίνουρια ή περσινή,η ποδιά μας θα έπρεπε να είναι φρεσκοπλυμένη και καλοσιδερεωμένη με το κατάλευκο κολλαριστό γιακαδάκι της,υφασμάτινο ή πλεκτό από τη μαμά μας ή τη γιαγιά μας.Η σχολική στολή,σχολική ποδιά όπως επικράτησε αργότερα,ήταν ένας υποχρεωτικός θεσμός που υπήρχε,και εξακολουθεί να υπάρχει,σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα.Στην ελληνική επικράτεια η σχολική ένδυση κάνει την εμφάνιση της με τον ερχομό του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα.Το 1829 γίνεται μια πρώτη προσπάθεια επιβολής κανόνων περιβολής των μαθητών.Η πολιτεία αναλάμβανε την χορήγηση ρούχων στους μαθητές σύμφωνα με τους κανονισμούς που είχε θεσπίσει η ίδια και η μη τήρηση τους τιμωρούνταν βαριά.Εκτός βεβαίως από την αρμόζουσα περιβολή κατά τους κανόνες οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να προσέρχονται στο σχολείο καθαροί τόσο στο σώμα όσο και στην ένδυση χωρίς περιττούς στολισμούς.Το 1857 γίνεται αναπροσαρμογή των κανόνων,και το 1876 με υπουργική απόφαση έχουμε την καθιέρωση της ομοιόμορφης σχολικής στολής.Ο 20ος αιώνας και η μεταπολεμική εποχή βρίσκει τις μαθήτριες,κυρίως,ντυμένες με μαύρες ποδιές με λευκά γιακαδάκια.Τη δεκαετία του '60,και συγκεκριμένα το 1965,στα πλαίσια της ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος,με νεώτερη υπουργική απόφαση,οι μαύρες ποδιές δίνουν την θέση τους στις γνωστές στους περισσότερους από εμάς μπλε ποδιές.Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας.Το μπλε της Ελλάδας.Περίπου 20 χρόνια αργότερα,για την ακρίβεια στις 6 Φεβρουαρίου του 1982,υπουργική εγκύκλιος πληροφορεί τους μαθητές πως από τη νέα σχολική χρονιά παύει η υποχρεωτικότητα της σχολική ποδιάς,καταργώντας την στην ουσία.Και κάπως έτσι η σχολική ποδιά,το ρούχο έμβλημα της σχολικής ζωής γενεών και γενεών μαθητών και μαθητριών,μπαίνει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#σχολειο,#σχολικη_ποδια,#σακα,#επιστροφη_στα_θρανια ... See MoreSee Less
View on Facebook
Φανουρόπιτα.Φανουρόπιτα.Παραμονή το Αγίου Φανουρίου και οι εκκλησιές της χώρας θα πλημμυρίσουν από φανουρόπιτες που θα ετοιμάσουν οι νοικοκυρές και θα προσφερθούν προς τιμήν του αγίου.Η φανουρόπιτα είναι μία παραδοσιακή νηστίσιμη γλυκιά πίτα,σαν κέικ,και η ονομασία της προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο.Ο αριθμός των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της πρέπει να είναι μονός και μάλιστα συγκεκριμένος,7 ή 9 και πρέπει,όπως είπαμε,να είναι όλα νηστίσιμα,γι' αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και όχι βούτυρο ενώ τα υπόλοιπα βασικά υλικά είναι: αλεύρι,ζάχαρη,χυμός πορτοκάλι,μπέικιν πάουντερ, βανίλια.Κατά τόπους,άλλα συνηθέστερα υλικά που μπορεί να περιλαμβάνει είναι: γαρίφαλο,μαγειρική σόδα,καρύδι, σταφίδες,λίγο κονιάκ.Οι αριθμοί 7 και 9,οι οποίοι θεωρούνται ότι κρύβουν δύναμη καθώς ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων,συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας,τις μέρες δημιουργίας,αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα,ενώ διαβάζουν και την παρακάτω ευχή : Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου,τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα,δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες.Κατά την παράδοση,η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου η οποία ήταν μία σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα.Με το πέρασμα των χρόνων,καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε ένα αντικείμενο που χάσαμε,συνήθως χρυσαφικά,αλλά και να μας φανερώσει ο άγιος μια δουλειά ή κάποια χαμένη υπόθεση. Πολλοί,εξάλλου,συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου,που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.Kαι φυσικά όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα,υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης σε όλη την Ελλάδα,η επικρατέστερη των οποίων είναι για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.Αλλού πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός,ενώ λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε,φτιάξτε μια φανουρόπιτα,ευλογήστε την στην εκκλησία και μοιράστε την στην γειτονιά. ... See MoreSee Less
View on Facebook
Τα Εννιάμερα της Παναγίας.Τα Εννιάμερα της Παναγίας.Εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου,στις 23 Αυγούστου,η Εκκλησία μας τιμά την Απόδοση της Κοιμήσεως,μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης,γνωστή στους περισσότερους από εμάς και ως Εννιάμερα της Παναγίας.Με τον όρο Απόδοση η εκκλησιαστική μας παράδοση εννοεί την ολοκλήρωση μιας χριστιανικής εορτής η οποία ξεκίνησε οκτώ ημέρες πριν.Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου,εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου,η Εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως,κλείνοντας έτσι με πανηγυρικό τρόπο την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας,η οποία τιμάται την 15 Αυγούστου.Ο ευσεβής λαός μας από την άλλη,δίνει έναν άλλο,διαφορετικό τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη θεωρεί ως μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού αλλά και Μάνα του γένους των Ελλήνων που στέκει πάντα άγρυπνη στις επάλξεις της,όπως θέλει η λαϊκή μας παράδοση.Ο λαός πράττει όπως θα έπραττε και θα τιμούσε τους δικούς του ανθρώπους.#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Βανίλια ή υποβρύχιο. Φέρνει στο μυαλό μας θύμισες από ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα στη βεράντα κάτω από την κληματαριά ή αναμνήσεις από τις σκανδαλιές των παιδικών μας χρόνων όταν τρυπώναμε με κάθε μυστικότητα στα ντουλάπια της γιαγιάς και την τρώγαμε στα κρυφά με μεγάλη λαιμαργία. Η βανίλια ή "υποβρύχιο" αποτελούσε το ιδανικό κέρασμα για τους επισκέπτες.Η βανίλια ή "υποβρύχιο" είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.Το όνομά του του ταιριάζει γάντι μιας και το κουταλάκι του γλυκού που έχει μια τεράστιο ποσότητα βανίλιας είναι βυθισμένο μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο δροσερό ή παγωμένο νερό.Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν το γλυκό δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην συνοικία του Γαλατά από Χιώτες ζαχαροπλάστες τον 17ο αιώνα και ως τις μέρες μας παραμένει το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου.Η λευκή ζαχαρόπαστα ήταν ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού,σε μία εποχή μάλιστα που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα κρεμώδη γλυκά.Την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως "άσπρο γλυκό" αν και η αρχική του ονομασία ήταν ζαχαροκάντιο ζυμωτή,τη φράση που λέμε στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει.Την βανίλια εκτός από τους Χιώτες ζαχαροπλάστες την έφτιαχναν και οι Κωνσταντινοπολίτισσες νοικοκυρές με ζάχαρη, νερό, λεμόνι, βανίλια ή μαστίχα κι αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε κι εσείς.ΣυνταγήΥλικά800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική2 φλυτζάνια νερό2 κουταλιές μέλι1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνιΕκτέλεσηΒράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.Όταν το λευκό μείγμα πήξει σημαίνει ότι είναι έτοιμο και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.Καλή επιτυχία !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#καλοκαιρι,#εβρος,#παραδοσιακο,#βανιλια,#υποβρυχιο ... See MoreSee Less
View on Facebook

5 months ago

Η Κοίμηση της Θεοτόκου - Το Πάσχα του καλοκαιριού.Η Παναγία τιμάται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο από τον ελληνικό λαό,όπως αποδεικνύεται τόσο από τις πάμπολλες εκφράσεις επίκλησης προς Αυτήν,όσο και από την πλούσια υμνολογία καθώς και από το πλήθος των ναών που είναι αφιερωμένοι σ΄ Εκείνη,καθώς σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση παρακαλεί συνέχεια τον Ιησού για τη σωτηρία του κόσμου. Η 15η Αυγούστου είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες της Ορθοδοξίας καθώς η Εκκλησία μας τιμά την «Κοίμηση της Θεοτόκου» και τη «Μετάσταση» της στους ουρανούς και στην αιώνια ζωή. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας,ίσως η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές του ορθόδοξου εορτολογίου και θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού.Η μέρα είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας και εορτάζεται με περισσή λαμπρότητα,ενθουσιασμό και απέραντο σεβασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα.Μάλιστα,προς τιμήν της Θεομήτορος τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι.Επίσης,στο διάστημα αυτό δεν τελούνται γάμοι.Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της. Στάλθηκε και πάλι ο αρχάγγελος Γαβριήλ να της αναγγείλει την θέληση του Θεού και Υιού Της. Ενώ προσευχόταν στον οίκο Της στην Ιερουσαλήμ παρουσιάστηκε ο άγγελος και της προσέφερε ένα μικρό κλαδί φοίνικα και της είπε: «Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία. Σου φέρνω μήνυμα από τον Υιό Σου. Ήρθε η ευλογημένη ώρα να πας κοντά Του και να δοξαστείς όπως Σου ταιριάζει. Ετοιμάσου λοιπόν και σε τρεις ημέρες θα έρθει Εκείνος να πάρει την τίμια και αμόλυντη ψυχή Σου». Ύστερα η Παναγία ανέβηκε στο αγαπημένο Της Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, εκεί που προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Υιός Της πριν από το πάθος Του.Ανηφορίζοντας το μονοπάτι συνέβη το απροσδόκητο: Τα δένδρα και οι θάμνοι του δρόμου έγερναν και την προσκυνούσαν. Κατευθύνθηκε στο σημείο εκείνο του κήπου που είχε προσευχηθεί και ο Κύριος. Γονάτισε ταπεινά, ύψωσε τα σεπτά της χέρια και ατένισε τον ουρανό και αφού ευχαρίστησε το Θεό τον παρακάλεσε για την σωτηρία του κόσμου.Μετά γύρισε στον οίκο Της και άρχισε να ετοιμάζει τα απαραίτητα της κηδείας Της. Μάζεψε επίσης τους συγγενείς και πιστούς φίλους και φίλες Της και τους ανακοίνωσε την θέληση του Κυρίου να την καλέσει κοντά Του. Όταν το άκουσαν ξαφνιάστηκαν και άρχισαν να θρηνούν το χωρισμό της Μητέρας του Κυρίου. Εκείνη τους παρηγόρησε λέγοντάς τους πως αυτή είναι η θέληση του Θεού και πως από την θέση Της στον ουρανό θα πρεσβεύει πάντοτε για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.Ειδοποίησε επίσης και τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός.Την Τρίτη ημέρα μετά την επίσκεψη του αρχαγγέλου, η Θεοτόκος αφού ντύθηκε μόνη Της τα νεκρικά Της ενδύματα, κάλεσε και πάλι τους φίλους Της και ξάπλωσε ήρεμα στην κλίνη Της.Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.Κατά τον ίδιο τρόπο μεταφέρθηκε επίσης ο απόστολος Παύλος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο άγιος Ιερόθεος, πρώτος επίσκοπος των Αθηνών, ο άγιος Τιμόθεος και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Εκκλησίας. Η Θεοτόκος, αφού χαιρέτισε και ευλόγησε όλους, παρέδωσε την αγία ψυχή Της στα χέρια του Υιού Της ο Οποίος κατέβηκε από τον ουρανό για να την παραλάβει ο Ίδιος.Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Οι Απόστολοι και το συγκεντρωμένο πλήθος έψαλαν εξόδιους ύμνους και ταυτόχρονα λέγεται πως ακούστηκαν ψαλμωδίες από αγγέλους που έρχονταν από τον ουρανό. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.#Christian,#HolyMary,#15thofAugust,#BalkansCenter,#MadeinMycountry,#travel,#culture,#history,#localart,#localculture,#SayMadein2win,#MadeinMycountryBalkans,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#ScandiCenter,#GrecoNorsk,#MadeinMycountrySponsorships,#Balkans,#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryEU,#MadeinMycountryNET,#GrecoNorskGroup,#MadeinMycountryWorld,#Churches,#BalkanChurches ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Το χουσιάφιΒρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού.Ο υδράργυρος,κάποιες μέρες,ανεβαίνει αισθητά κάνοντας μας να αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε.Ένας γευστικός τρόπος να δροσιστούμε και να σβήσουμε την δίψα μας είναι το παραδοσιακό φρουτοποτό/φαγητό χουσιάφι που άλλοτε τέτοιον καιρό ήταν το αγαπημένο των θεριστών.Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα απολαύσατε το χουσιάφι κάποιο καλοκαιριάτικο απόγευμα των παιδικών σας χρόνων,στην αυλή της γιαγιάς,αγουροξυπνημένοι ακόμα από τον αναγκαστικό μεσημεριανό ύπνο,κάτω από την κληματαριά (ασμά),καθισμένοι σε ένα αυτοσχέδιο παγκάκι φτιαγμένο από μια παλιά σανίδα τοποθετημένη πάνω σε δυο μισοσπασμένα τσιμεντόλιθα και μια πολύχρωμη φρεσκοϋφαμένη κουρελού ριγμένη από πάνω,και τα τζιτζίκια ολόγυρα να σας ξεκουφαίνουν με το συνεχόμενο και παρατεταμένο τζι τζι τζι.Το χουσιάφι είναι ποτό/φαγητό που παρασκευάζεται συνήθως και κυρίως από κορόμηλα.Πιθανότατα η επιλογή των κορόμηλων να μην ήταν και τόσο τυχαία για την παρασκευή του χουσιαφιού αν αναλογιστούμε ότι οι καρποί αποτελούν μια πλουσιότατη πηγή βιταμίνης C αλλά και καλλίου,ιδανικά τονωτικά για την καρδιά.Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν γνωστό σε αυτούς που είχαν την ιδέα της παρασκευής του,πάντως με την προσθήκη νερού και λίγης ζάχαρης έφτιαξαν ένα δροσιστικό ποτό/φαγητό και συνάμα δυναμωτικό προκειμένου να χορτάσει την πείνα των εργατών του θερισμού,να τους δροσίσει από την κάψα του καλοκαιριάτικου μεσημεριού αλλά και να τους δώσει δύναμη και ενέργεια να αντέξουν ως τις απογευματινές ώρες και να ολοκληρώσουν το τόσο κουραστικό έργο τους.Η παρασκευή του χουσιαφιού είναι ευκολότατη και καθόλου πολυέξοδη.Θα χρειαστούμε:Υλικά:Κορόμηλα 1-2 κιλά (η και περισσότερα)Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κορόμηλα στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμεΖάχαρη τόση όσο γλυκό θέλουμε να κάνουμε το χουσιάφι (γούστα είναι αυτά!)Εκτέλεση:Πρώτα πλένουμε τα κορόμηλα,κατόπιν τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλυφθούν καλά τα κορόμηλα και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση.Αμέσως μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη δοκιμάζοντας για να πετύχουμε τη γλύκα της αρεσκείας μας και αφήνουμε να βράσουν.Όταν τα κορόμηλα μας έχουν ζαρώσει και το σιρόπι μας έχει κάπως πηχτώσει τότε το χουσιάφι μας είναι έτοιμο.Θα μοιάζει σαν κόκκινη σούπα.Σερβίρεται κρύο κατά προτίμηση.Εναλλακτικά μπορείτε να στραγγίσετε τα κορόμηλα από το σιρόπι τους,να το διατηρείτε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και να το προσφέρετε αραιωμένο με νερό στους επισκέπτες σας.Τα κορόμηλα φυσικά μπορείτε να τα φάτε.Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και γεμάτος δέντρα φορτωμένα με καρπούς.Σίγουρα σε κάποια αυλή θα βρούμε μια κορομηλιά.Καλή μας επιτυχία !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#καλοκαιρι,#εβρος,#παραδοσιακο,#χουσιαφι ... See MoreSee Less
View on Facebook
Μαλεμπί.Μαλεμπί.Το πιο αρωματικό και απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική γεύση τριαντάφυλλου,συνυφασμένο με την Θρακιώτικη παράδοση και την Πολίτικη κουζίνα.Το μαλεμπί,που σημαίνει μεταξένιο γλυκό,ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές έδεσμα ιδανικό για να δροσίσει τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.Η προέλευση τόσο του ονόματος όσο και του γλυκού είναι πιθανότατα από τη Μέση Ανατολή,ίσως Αραβική.Η παρασκευή του είναι γρήγορη και εύκολη.Το μαλεμπί είναι συνήθως νηστίσιμο μιας και παρασκευάζεται μόνο με νερό,αλλά υπάρχει και παραλλαγή με προσθήκη γάλακτος,άμυλο αραβόσιτου νισεστέ / κορν φλάουρ για την βελούδινη κρέμα,ζάχαρη και ροδόνερο-σιρόπι τριαντάφυλλο για το άρωμα και το χρώμα.Υλικά για την κρέμα.6 ποτήρια νερό1 ποτήρι νισεστέ1 φλιτζανάκι καφέ ζάχαρηΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη μεταξένια κρέμα,σχεδόν διάφανη.Την τεμαχίζουμε σε πολλά παραλληλεπίπεδα κομματάκια και τα μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτηράκια. Η γεύση της είναι ουδέτερη και παίρνει αυτήν την υπέροχη γεύση από το σιρόπι.Υλικά για το σιρόπι.2 ποτήρια ζάχαρη1 ποτήρι νερό3-4 κουταλιές ροδόνεροχυμός από μισό λεμόνισιρόπι τριαντάφυλλου για το κόκκινο χρώμα Το σερβίρουμε κρύο,προσθέτοντας σε κάθε μπολάκι σιρόπι το οποίο και διατηρούμε σε δοχείο στο ψυγείο.MadeinMycountry GR:Τοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου” . Χορηγοι αναδειξης τοπικης ιστοριας, πολιτισμου και τεχνων. Προβολη ανεξαρτητων τοπικων παραγωγων, βιοτεχνων, κατασκευαστων και επιχειρησεων. “Τα καλυτερα του τοπου μου”#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ... See MoreSee Less
View on Facebook