Our News

2 weeks ago

Το χουσιάφιΒρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού.Ο υδράργυρος,κάποιες μέρες,ανεβαίνει αισθητά κάνοντας μας να αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε.Ένας γευστικός τρόπος να δροσιστούμε και να σβήσουμε την δίψα μας είναι το παραδοσιακό φρουτοποτό/φαγητό χουσιάφι που άλλοτε τέτοιον καιρό ήταν το αγαπημένο των θεριστών.Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα απολαύσατε το χουσιάφι κάποιο καλοκαιριάτικο απόγευμα των παιδικών σας χρόνων,στην αυλή της γιαγιάς,αγουροξυπνημένοι ακόμα από τον αναγκαστικό μεσημεριανό ύπνο,κάτω από την κληματαριά (ασμά),καθισμένοι σε ένα αυτοσχέδιο παγκάκι φτιαγμένο από μια παλιά σανίδα τοποθετημένη πάνω σε δυο μισοσπασμένα τσιμεντόλιθα και μια πολύχρωμη φρεσκοϋφαμένη κουρελού ριγμένη από πάνω,και τα τζιτζίκια ολόγυρα να σας ξεκουφαίνουν με το συνεχόμενο και παρατεταμένο τζι τζι τζι.Το χουσιάφι είναι ποτό/φαγητό που παρασκευάζεται συνήθως και κυρίως από κορόμηλα.Πιθανότατα η επιλογή των κορόμηλων να μην ήταν και τόσο τυχαία για την παρασκευή του χουσιαφιού αν αναλογιστούμε ότι οι καρποί αποτελούν μια πλουσιότατη πηγή βιταμίνης C αλλά και καλλίου,ιδανικά τονωτικά για την καρδιά.Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν γνωστό σε αυτούς που είχαν την ιδέα της παρασκευής του,πάντως με την προσθήκη νερού και λίγης ζάχαρης έφτιαξαν ένα δροσιστικό ποτό/φαγητό και συνάμα δυναμωτικό προκειμένου να χορτάσει την πείνα των εργατών του θερισμού,να τους δροσίσει από την κάψα του καλοκαιριάτικου μεσημεριού αλλά και να τους δώσει δύναμη και ενέργεια να αντέξουν ως τις απογευματινές ώρες και να ολοκληρώσουν το τόσο κουραστικό έργο τους.Η παρασκευή του χουσιαφιού είναι ευκολότατη και καθόλου πολυέξοδη.Θα χρειαστούμε:Υλικά:Κορόμηλα 1-2 κιλά (η και περισσότερα)Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κορόμηλα στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμεΖάχαρη τόση όσο γλυκό θέλουμε να κάνουμε το χουσιάφι (γούστα είναι αυτά!)Εκτέλεση:Πρώτα πλένουμε τα κορόμηλα,κατόπιν τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλυφθούν καλά τα κορόμηλα και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση.Αμέσως μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη δοκιμάζοντας για να πετύχουμε τη γλύκα της αρεσκείας μας και αφήνουμε να βράσουν.Όταν τα κορόμηλα μας έχουν ζαρώσει και το σιρόπι μας έχει κάπως πηχτώσει τότε το χουσιάφι μας είναι έτοιμο.Θα μοιάζει σαν κόκκινη σούπα.Σερβίρεται κρύο κατά προτίμηση.Εναλλακτικά μπορείτε να στραγγίσετε τα κορόμηλα από το σιρόπι τους,να το διατηρείτε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και να το προσφέρετε αραιωμένο με νερό στους επισκέπτες σας.Τα κορόμηλα φυσικά μπορείτε να τα φάτε.Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και γεμάτος δέντρα φορτωμένα με καρπούς.Σίγουρα σε κάποια αυλή θα βρούμε μια κορομηλιά.Καλή μας επιτυχία !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#καλοκαιρι,#εβρος,#παραδοσιακο,#χουσιαφι ...
View on Facebook
Μαλεμπί.Μαλεμπί.Το πιο αρωματικό και απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική γεύση τριαντάφυλλου,συνυφασμένο με την Θρακιώτικη παράδοση και την Πολίτικη κουζίνα.Το μαλεμπί,που σημαίνει μεταξένιο γλυκό,ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές έδεσμα ιδανικό για να δροσίσει τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.Η προέλευση τόσο του ονόματος όσο και του γλυκού είναι πιθανότατα από τη Μέση Ανατολή,ίσως Αραβική.Η παρασκευή του είναι γρήγορη και εύκολη.Το μαλεμπί είναι συνήθως νηστίσιμο μιας και παρασκευάζεται μόνο με νερό,αλλά υπάρχει και παραλλαγή με προσθήκη γάλακτος,άμυλο αραβόσιτου νισεστέ / κορν φλάουρ για την βελούδινη κρέμα,ζάχαρη και ροδόνερο-σιρόπι τριαντάφυλλο για το άρωμα και το χρώμα.Υλικά για την κρέμα.6 ποτήρια νερό1 ποτήρι νισεστέ1 φλιτζανάκι καφέ ζάχαρηΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη μεταξένια κρέμα,σχεδόν διάφανη.Την τεμαχίζουμε σε πολλά παραλληλεπίπεδα κομματάκια και τα μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτηράκια. Η γεύση της είναι ουδέτερη και παίρνει αυτήν την υπέροχη γεύση από το σιρόπι.Υλικά για το σιρόπι.2 ποτήρια ζάχαρη1 ποτήρι νερό3-4 κουταλιές ροδόνεροχυμός από μισό λεμόνισιρόπι τριαντάφυλλου για το κόκκινο χρώμα Το σερβίρουμε κρύο,προσθέτοντας σε κάθε μπολάκι σιρόπι το οποίο και διατηρούμε σε δοχείο στο ψυγείο.MadeinMycountry GR:Τοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου” . Χορηγοι αναδειξης τοπικης ιστοριας, πολιτισμου και τεχνων. Προβολη ανεξαρτητων τοπικων παραγωγων, βιοτεχνων, κατασκευαστων και επιχειρησεων. “Τα καλυτερα του τοπου μου”#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ...
View on Facebook

3 weeks ago

MadeinMycountry.gr and EvrosCenter.gr:Υπερηφανοι χορηγοι για τη προβολη του Νομου Εβρου !!Ιστορικο και λαογραφικο μουσειο Νεας Ορεστιαδας!Proudly sponsoring the promotion of Evros county in all our webpages and to all our markets world-wide !!Historical and cultural museum of Orestiada,Evros GRwww.evroscenter.grFeel the best of Hellas:Evros !Τα καλυτερα της Ελλαδας΄Εβροςwww.madein-greece.grwww.madein-mycountry.grwww.macedoniacenter.grΟ Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.Local, traditional, Made in My country. Sponsors of local history, culture and Arts promotion. Showcasing local independent producers, manufacturers and businesses. “Showcase you country’s Best” !!www.madein-mycountry.gr#evroscenter,#evros,#bestof,#thrace,#thraki,#anatolikimacedoniaandthrace,#madeinmycountry,#madeinmycountrygr,#Hellas,#Greece,#visitgreece#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#madeinmycountrykoinsep,#madeinoriginal,#madeinmuseum,#madeinhistory,#madeinculture,#local,#madeinlocal,#madeinmycountrylocal,#madeinevents,#madeinmycountryfairs,#madeinexhibitions,#exhibitons,#localfairs,#localevents,#localexhibitions,#madeinindependent,#madeinnet,#madeininfo,#madeintravel,#madeinmycountryinternational,#madeinagro,#madeinbiological,#madeinnatural,#madeinnature,#nature,#agrotourism,#alexandroupoli,#didymoteicho,#orestiada ...
View on Facebook
Το πανηγύρι.Η θρησκευτικοκοινωνική σημασία του και ο συμβολισμόςΤο πανηγύρι.Η θρησκευτικοκοινωνική σημασία του και ο συμβολισμός του.Το πανηγύρι είναι μια εορταστική σύναξη με θρησκευτικό κυρίως χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό,χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελληνικής επαρχίας με μεγάλη συχνότητα ως επί το πλείστον κατά τους θερινούς μήνες.Διεξάγεται κατά κύριο λόγο εκτός των μεγάλων πόλεων,σε υπαίθριους χώρους,στην πλατεία του χωριού για παράδειγμα,και συνοδεύεται με γεύμα συνήθως φρεσκοψημένο κρέας στα κάρβουνα,δημοτική μουσική,παραδοσιακούς χορούς και γλέντι μέχρι πρωίας.Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων στην αρχαία Ελλάδα. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ήδη την χρησιμοποιεί ο αρχαίος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος από την Πάρο. "Δήμητρος ἁγνῆς καὶ Κόρης τὴν πανήγυριν σέβων."Πανήγυρις < πᾶς + ἄγυρις δηλαδή μια γενική συγκέντρωση,συνέλευση.Η λέξη που τότε χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει το πανηγύρι προς τιμήν των θεών,στα χριστιανικά χρόνια εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο. Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές έχουν τα πανηγύρια τους και οι εορταζόμενοι άγιοι επίσης. Μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις,ακολουθεί πλούσιο φαγοπότι,χορός και τραγούδι ανάλογα με τις επιταγές της ημέρας.Το πανηγύρι είναι η πολυαναμενόμενη ημέρα του χρόνου για κάθε χωριό της πατρίδας μας,για κάθε ξενιτεμένο τέκνο που το βλέπει σαν αφορμή να επιστρέψει στην πατρογονική εστία και να βρεθεί μαζί με τα υπόλοιπα ντόπια μέλη της κοινότητας για να γιορτάσουν τον Άγιο τους στην εκκλησία,το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του,θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους.Το θρησκευτικό μέρος,το φαγοπότι,διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σαν ολότητα, αλλά και το καθένα απ’ αυτά μεμονωμένα.Τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές,που συμμετέχοντας σ’ αυτά αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους τα ήθη και τα έθιμά τους και γενικότερα την κουλτούρα τους.Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους,αλλά και ένα μέσο για να επιβεβαιώσουν την κοινωνική τους συνοχή και να τονώσουν την τοπική τους πολιτιστική αυτοπεποίθηση,ενώ για τους πρωτευουσιάνους επισκέπτες εκτός της χαράς και της διασκέδασης,τα πανηγύρια είναι ένα μέσο να ξανάρθουν σε επαφή με τη κοινοτική ζωή,να ξαναζήσουν έστω και περιστασιακά μια ζωή γεμάτη αλληλεγγύη,συνεργασία, πλούσιους συμβολισμούς και ένα απίστευτο πλούτο πολιτιστικών αξιών.Ξεχωριστό συμβολισμό έχει ο χορός στα πανηγύρια.Ο κόσμος χορεύει ομαδικά και κυκλικά και συμβολίζει την συσπείρωση των ατομικών δυνάμεων και την ενίσχυση της ομάδας, συμμετοχή και ενότητα,όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι σε έναν μεγάλο κύκλο.Τα πανηγύρια,ακόμα και σήμερα,για τους επιστήμονες και τους ερευνητές είναι ένας τομέας έρευνας λαμπρός που αποβλέπει στην διεύρυνση των γνώσεων που οδηγούν στη κατάκτηση της εθνικής αυτογνωσίας.Ανεξάρτητα από τις ομοιότητες ή τις διαφορές των πανηγυριών από τόπο σε τόπο ( θέματα που απασχολούν τις επιστήμες της Κοινωνιολογίας, της Ανθρωπολογίας,της Μουσικολογίας,της Λαογραφίας κλπ) το νόημα και το μήνυμά τους έχουν να μας διδάξουν πολλά.Η ομαδική δουλειά με ατελείωτες ώρες εθελοντικής εργασίας χωρίς υλική ανταμοιβή, το γενναιόδωρο δόσιμο χωρίς μετρήσεις και υστεροβουλίες,το κλίμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης,η αίσθηση της χαράς του και του γλεντιού, επιβεβαιώνουν και ισχυροποιούν το συναίσθημα του να ανήκεις στην κοινότητά σου και στον τόπο σουMadeinMycountry GR:Τοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου” . Χορηγοι αναδειξης τοπικης ιστοριας, πολιτισμου και τεχνων. Προβολη ανεξαρτητων τοπικων παραγωγων, βιοτεχνων, κατασκευαστων και επιχειρησεων. “Τα καλυτερα του τοπου μου”#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ...
View on Facebook
Ο εορτασμός του Αγίου ΠνεύματοςΟ εορτασμός του Αγίου ΠνεύματοςΣτους περισσότερους από εμάς η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι γνωστή λόγω του τριημέρου το οποίο συνδυάζεται ως επί το πλείστον με σύντομες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς.Ωστόσο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της ορθοδοξίας,είναι κινητή,και εορτάζεται πάντα μια ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής,δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα,ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.Σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική διδασκαλία,το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας,δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού,αδιαιρέτου και ομοούσιο (δηλαδή μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη) με τον Πατέρα και τον Υιό. Επομένως,το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός,που «συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και τον Υιό.Στην ουσία οι τρεις μορφές μαζί αποτελούν την Αγία Τριάδα.Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού,με μορφή φωτιάς,σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους,πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση Του και δέκα ημέρες μετά την ανάληψή Του.Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος,αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής,όμως την εορτάζουμε ξεχωριστά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.Και αυτό συμβαίνει γιατί την Κυριακή εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος,δηλαδή την εμφάνιση του Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού που τους ενέπνευσε να μιλούν διάφορες γλώσσες «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν...»,ενώ την Δευτέρα εορτάζουμε την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Με αυτόν τον τρόπο οι άγιοι Πατέρες της εκκλησίας μας θέλησαν να δώσουν την δέουσα τιμή στο μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος,ορίζοντας να το εορτάζουμε τόσο κατά την Πεντηκοστή όσο και την Δευτέρα.Έτσι η γιορτή αυτή συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από όλους εμάς προκειμένου να μας φωτίσει και να μας καθοδηγήσει. ...
View on Facebook

1 month ago

Ο πολιτιστικος συλλογος Θεοδωρα Καντακουζηνη και η "Φτιαγμενο στη χωρα μου" ΚοινΣΕπ, σας προσκαλουν να επισκεφτειτε τη Δημοτικη πινακοθηκη Δ. Ναλμπαντη στο Διδυμοτειχο!!MadeinMycountry.GR (www.EvrosCenter.gr) and the cultural group "Theodora Kantakouzini" invite you to visit the art gallery of Dimitrios Nalbantis in Didymoteicho, Evros, GRLocal, traditional..Madein-Mycountry. www.EvrosCenter.GRSponsors of local, history, culture and art. "Showcase your country's best" !!#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#MadeinGreece,#Evros,#Didymoteicho,#Thrace,#NorthernEvros,#Saymadein2win,#ItisMadeinMycountry,#Culture,#LocalArt,#Museums,#NalbantisArtGallery,#Orestiada,#NalbantisArt,#EvrosArt,#EvrosArtgalleries,#MadeinMycountrySponsorships ...
View on Facebook

1 month ago

"Τα καλυτερα του Εβρου" Best of Evros, Didymoteicho, GR ...
View on Facebook
Η ιστορία της βασιλόπιτας.Η ιστορία της βασιλόπιτας.Η πρωταγωνίστρια της πρωτοχρονιάς είναι αναμφίβολα η Βασιλόπιτα,είτε ως ένα ιδιαίτερο κέικ ή ως ένα στρογγυλό τσουρέκι. Ο λόγος δεν είναι ίσως τόσο η νοστιμιά και η γεύση της όσο αυτό που κρύβεται μέσα σε ένα από τα κομμάτια της,το φλουρί.Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πιθανόν ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα,ηλικίας ίσως και 2,500 ετών,το οποίο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων,με διαφορετικούς συμβολισμούς και παραλλαγές.Οι ρίζες του μπορούν να αναζητηθούν στα αρχαία χρόνια,στην αρχαία Αθήνα στα Κρόνια,και μετέπειτα στην Ρωμαϊκή εποχή στα Σατουρνάλια. Οι αρχαίοι Αθηναίοι δε,προσέφεραν και αφιέρωναν στους θεούς τους άρτους σε διάφορες περιστάσεις.Στα χριστιανικά χρόνια η βασιλόπιτα συνδέθηκε με την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου και σταδιακά καθιερώθηκε ως ένα αγαπημένο έθιμο που πέραν του συμβολικού του χαρακτήρα εκφράζει την επιθυμία και τον διακαή πόθο του ανθρώπου για καλοτυχία και πλουτισμό με την είσοδο του νέου έτους.Ο τρόπος παρασκευής καθώς επίσης και διακόσμησή της διαφέρουν από τόπο ανά την Ελλάδα,το κοινό σημείο όλων ωστόσο είναι το φλουρί,σύμβολο καλοτυχίας για την χρονιά που μπαίνει.Παλαιότερα το φλουρί ήταν ένα χρυσό φλουρί Κωνσταντινάτο,για όσους φυσικά είχαν την οικονομική δυνατότητα.Στις μέρες μας,είναι ένα κέρμα-αν η βασιλόπιτα είναι σπιτική,και αν είναι αγοραστή ένα συμβολικό νόμισμα.Καλή χρονιά !!!#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryKoinSep,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#Greece,#Helas,#Cyprus,#BalkansCenter,#MadeinGreece,#Christmas,#HappyNewYear ...
View on Facebook
Η Παραδοσιακή Αλμυρή Θρακιώτικη Βασιλόπιτα.Η Παραδοσιακή Αλμυρή Θρακιώτικη Βασιλόπιτα.Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους.Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εδεσμάτων του Δωδεκαημέρου κατέχει η Βασιλόπιτα.Με την είσοδο του νέου έτους,όλοι ανυπομονούν να κοπεί η βασιλόπιτα,έχοντας μια γλυκιά προσμονή και ελπίδα να είναι αυτοί που η θεά τύχη θα τους ευνοήσει να τύχουν το πολυπόθητο φλουρί !!! Οι περισσότεροι βεβαίως ξέρουμε ότι η βασιλόπιτα είναι γλυκιά,είτε ένα ιδιαίτερο κέικ πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, και τα τελευταία χρόνια επικαλυμμένο με σοκολάτα ή ένα τσουρέκι σε στρογγυλό σχήμα.Η παραδοσιακή Θρακιώτικη βασιλόπιτα όμως είναι αλμυρή,και κατά τόπους είτε είναι τυρόπιτα ή κρεατόπιτα.Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πίτας είναι ότι ανάμεσα στα 12 φύλλα της (ένα για κάθε μήνα του χρόνου) κρύβονται διάφορα ¨σημάδια" που το καθένα από αυτά έχει τον δικό του συμβολισμό,και αποσκοπούν γενικά στην προστασία-την "γεροσύνη" ανθρώπων και οικόσιτων ζώων και την αφθονία-"μπερεκέτι" των σοδειών.Έτσι,ανάλογα με το βιός του κάθε νοικοκύρη,η νοικοκυρά βάζει και διαφορετικά "σημάδια" μέσα στην πίτα :Ένα "φλουρί", παλαιότερα συνήθως μια δεκάρα της δραχμής,για να φέρει τύχη και αφθονία στο σπίτι.Ένα καρβουνάκι για μακροζωία.Ένα καρπό κρανιάς για υγεία.Ένα κλαράκι-"τσάκνο" ή λίγο σιτάρι για τις κότες.Ένα άχυρο-"σλάμα" για τις αγελάδες και γενικά τον στάβλο.Ένα κλαράκι βελανιδιάς για τις κατσίκες.Ένα κλαράκι από τον "ασμά" για το αμπέλι.Ανάλογα με τα σπαρτά,για την πληθώρα των αγαθών και της παραγωγής,η νοικοκυρά έβαζε στην πίτα : Σουσάμι,Φασόλια,Καλαμπόκι.Μέσω των "σημαδιών" αυτών γίνονται και οι αναθέσεις των εργασιών για το νέο έτος.Έτσι λοιπόν,για τους λιγότερο τυχερούς,σ'αυτόν π.χ. που στο κομμάτι του τυχαίνει το άχυρο θα φροντίζει το στάβλο.Ο τυχερότερος φυσικά θα είναι αυτός που στο κομμάτι του θα κρύβεται το φλουρί.(Οι πληροφορίες είναι από το χωριό Κυανή,Διδυμοτείχου)#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryKoinSep,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#Greece,#Helas,#Cyprus,#BalkansCenter,#MadeinGreece,#Christmas,#HappyNewYear ...
View on Facebook
Το έθιμο σπασίματος του ροδιού την Πρωτοχρονιά.Το έθιμο σπασίματος του ροδιού την Πρωτοχρονιά."Ας είναι τούτη η χρονιά σαν ρόδι γεμισμένομε σπόρους κόκκινους γλυκούς και με φλουρί δεμένο,να ΄χει χαρές, να ΄χει ευχές επάνω στα κλαδιά τουκαι να ΄ρθει μες το σπίτι σας με όλα τα καλά του„Απομένουν λίγες ώρες πριν φύγει ο παλιός ο χρόνος,παίρνοντας μαζί του αναμνήσεις,λύπες και χαρές.Απομένουν λίγες ώρες πριν έρθει ο νέος χρόνος κουβαλώντας την ελπίδα ότι θα φέρει τύχη.Τύχη.Το ρόδι θεωρείται,από αρχαιοτάτων χρόνων,ότι φέρνει καλή τύχη.Το έθιμο του σπασίματος του ροδιού στην είσοδο του σπιτιού την πρώτη μέρα του χρόνου,πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία,αφθονία και ευγονία.Η παράδοση θέλει τον νοικοκύρη του σπιτιού,επιστρέφοντας με την οικογένεια του από την εκκλησιά το πρωί της Πρωτοχρονιάς,να κουβαλάει στη τσέπη του ένα ρόδι λειτουργημένο.Είναι αυτός που θα μπει πρώτος,που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι κρατώντας το ρόδι στο χέρι του,όμως δεν πρέπει να ανοίξει ο ίδιος την εξώπορτα με το κλειδί του.Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι ή την πόρτα και να του ανοίξουν.Καθώς μπαίνει μέσα,πάντα με το δεξί πόδι,σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν τα σπόρια του παντού λέγοντας την ευχή: «Με υγεία,ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι,τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά.»Μια άλλη συνηθισμένη ευχή είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας,όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι,να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας.»Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και πολλή τύχη !!!#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryKoinSep,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#Greece,#Helas,#Cyprus,#BalkansCenter,#MadeinGreece,#Christmas,#HappyNewYear ...
View on Facebook
Καλικάντζαροι ή Καρκαντζέλια.Καλικάντζαροι ή Καρκαντζέλια.Η Ελληνική παράδοση είναι πλούσια και γεμάτη με έθιμα, μύθους,θρύλους και δοξασίες. Μία από αυτές είναι και οι καλικάντζαροι ή καρκαντζέλια.Σύμφωνα λοιπόν με την λαϊκή μας παράδοση,οι καλικάντζαροι είναι δύσμορφα,κακάσχημα και φθονερά πλάσματα, δαιμόνια, που λυμαίνονται τη γη κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου) όταν τα νερά είναι ακόμη αβάφτιστα,δηλαδή δεν έχει βαπτιστεί ακόμη ο Χριστός. Οι ρίζες αυτής της λαϊκής δοξασίας βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα,στις δαιμονικές Κήρες των αρχαίων.Η λαϊκή φαντασία έχει πλάσει τους καλικάντζαρους μαυριδερούς,βρωμιάρηδες,τριχωτούς,ξερακιανούς, τραγοπόδαρους, ασχημομούρηδες με κόκκινα μάτια και μεγάλα κοφτερά δόντια,σουβλερές μύτες και τεράστια μυτερά αυτιά,άλλοτε κουτσοπόδαρους και άλλοτε μονόφθαλμους, καμπούρηδες, στραβοχέρηδες ή στραβοπρόσωπους,πάντοτε όμως κακούς που σκοπός τους είναι να προκαλέσουν ζημιές,επειδή όμως είναι φιλόνικοι αλλά και αρκετά ανόητοι και κουτοπόνηροι, συχνά καβγαδίζουν μεταξύ τους και έτσι τα σχέδια τους μένουν στη μέση !!! Μάλιστα,στον καθένα από αυτούς,18 στον αριθμό,έχουν δώσει και όνομα σύμφωνα με τις ιδιότητες,τα χαρακτηριστικά και τα κουσούρια του.Οι καλικάντζαροι λοιπόν,είναι πλάσματα του κάτω κόσμου που όλο το χρόνο είναι κρυμμένοι στα έγκατα της γης και πελεκούν με τα τσεκούρια τους τους στύλους που στηρίζουν τη γη. Τις μέρες του Δωδεκαημέρου ανεβαίνουν στη γη,στήνουν καρτέρια σε μύλους,γεφύρια,ποτάμια και τρίστρατα, παραμονεύουν τους περαστικούς για να τους πειράξουν ή να τους φοβίσουν χωρίς να μπορούν όμως να τους βλάψουν,μόνο κατά τη νύκτα και φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού. Αλίμονο όμως στον περαστικό που θα μιλήσει κατά την συνάντησή του με τους καλικάντζαρους. Πιστεύεται ότι θα του πάρουν τη λαλιά !!!Εκτός από πειραχτήρια,οι καλικάντζαροι είναι και ζημιάρηδες. Γι'αυτό οι νοικοκυρές για να τους καλοπιάσουν και να τους εξευμενίσουν αφήνουν διάφορα γλυκά και καλούδια σε ένα σημείο του σπιτιού. Ένας έξυπνος τρόπος για να τους κρατούν απασχολημένους έτσι ώστε να μην μπαίνουν στο σπίτι και κάνουν ζημιές,είναι να αφήσουν το κόσκινο μπροστά από την πόρτα του σπιτιού.Μέχρι να μετρήσου οι καλικάντζαροι από περιέργεια τις τρύπες,θα λαλήσει ο πετεινός,κι αυτοί τρέχουν να εξαφανιστούν.Τα πειράγματα,οι σκανδαλιές και οι ζημιές τελειώνουν όμως την ημέρα των Θεοφανείων όταν αγιάζονται τα ύδατα και ο ιερέας γυρνάει από σπίτι σε σπίτι και το αγιάζει,οπότε και οι καλικάντζαροι φεύγουν,κατέρχονται στη γη,φωνάζοντας:Φεύγετε να φεύγωμετι έρχεται ο τρελόπαπαςμε την αγιαστούρα τουκαι με τη βρεχτούρα του.Μας άγιασε μας έβρεξεκαι μας εκατέκαψε.#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryKoinSep,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#MadeinGreece,#Christmas,#HappyNewYear ...
View on Facebook

8 months ago

Σας ευχομαστε Καλα Χριστουγεννα και ευτυχισμενο το Νεο Ετος!!Merry Christmas and a happy New Year !!Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στον Εβρο! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Ελλάδα, από πόλη σε πόλη, μετατρέπεται σε ένα λαμπερό στολίδι. Κάθε περιοχή έχει κάτι να αναδείξει: εορταστικές εκδηλώσεις, γραφικά τοπία, χριστουγεννιάτικες αγορές, εντυπωσιακό στολισμό. Το να γιορτάζεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε έναν εξπρεσιονιστικό πίνακα: στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπερά στολίδια, καραβάκια διακοσμημένα με μπλε και λευκά φωτάκια στολίζουν τα σπίτια και τους δρόμους μελωδικές καμπάνες και παιδικά κάλαντα αντηχούν στις πόλεις και στα χωριά και παραδοσιακά εδέσματα να συμβολίζουν την καλή τύχη για τον καινούριο χρόνο τοποθετούνται στα εορταστικά τραπέζια μαςΤοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου”Local, traditional,MadeinMycountry !!#xristougenna,#christmas,#bestof,#christmasingreece,#bestof,#madeinmycountry,#MadeinmycountryGR, #MadeinGreece, #Greece, #Hellas, #MacedoniaCenter, #MadeinCountry, #ItisMadeinMycountry, #EvrosCenter, #Saymadein2win,#MadeinMycountry,#MadeinEU,#BalkansCenter ...
View on Facebook

8 months ago

Τα Νικολοβάρβαρα.Στα μέσα της Σαρακοστής των Χριστουγέννων η Εκκλησία μας τιμά τρεις αγίους,Αγία Βαρβάρα-Άγιο Σάββα-Άγιο Νικόλαο.Την "τριάδα" αυτή των αγίων η λαϊκή σοφία ονόμασε Νικολοβάρβαρα,και την συνέδεσε παραδοσιακά με την επίσημη έναρξη του χειμώνα,συσχετίζοντας το ορθόδοξο εορτολόγιο με τα καμώματα του καιρού.Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δεν είναι καθόλου τυχαία,αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παλαιότερα χρόνια επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες,με κύριο χαρακτηριστικό το δριμύ ψύχος και το πολύ χιόνι."Βαρβάρα ¨βαρβαρώνει¨ (δυναμώνει το κρύο και το ξεροβόρι),Σάββας ¨σαβανώνει¨ (προετοιμάζει το επερχόμενο χιόνι) κι Νικόλας ¨παραχώνει¨ (θάβει μέσα στο χιόνι)"Η λαϊκή παράδοση,βαθιά ριζωμένη στον τόπο μας και ιδιαίτερα στην ελληνική ύπαιθρο που οι άνθρωποι είναι δεμένοι με τη γη και με τη φύση,έχει πολλά να πει τούτες τις μέρες των αγίων. Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου προειδοποιεί για τον ερχομό του δύσκολου χειμώνα: "Του Αγίου Φιλίππου ή θα είμαι ή θα λείπω (λέει το χιόνι),του Αγίου Νικολάου όπου να΄μαι θα προλάβω."Του Αγίου Ανδρέα το κρύο "αντριώνει" και υπενθυμίζει σε όσους "δεν έπιασαν σφιχτά" να κάνουν τις ετοιμασίες τους γιατί σύντομα θα πέσει πυκνό το χιόνι και θα κλείσει τις στράτες. "Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθη: Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στο μύλο τι Άη Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος".Πολλά είναι τα έθιμα του λαού μας για τα Νικολοβάρβαρα,τα οποία ποικίλουν από τόπο σε τόπο.Στην Θράκη μας,οι θεοσεβούμενοι Θρακιώτες που συνήθιζαν να λένε σε όλες τις γιορτές " Όλ άγιοι μας ήταν βουηθοί,μόν' μεις τώρα που δεν τς ακουλουθούμι κι δεν κάμνουμι τα χρέη μας κι δεν τς γιουρτάζμι,χάλασαμι τ θρησκεία,κι πάππους Θεός μας τν οργή τ",τον μήνα Δεκέμβριο ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην τήρηση των εθίμων των Νικολοβαρβάρων.Η Αγία Βαρβάρα δε κατέχει ξεχωριστή θέση στην Θρακιώτικη παράδοση μιας και οι νοικοκυρές την τιμούν ετοιμάζοντας τη "Βαρβάρα",ένα γλυκό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης του τόπου μας.ΥΛΙΚΑ:ΣιτάριΣουσάμι (ψημένο και σπασμένο)ΣταφίδεςΣύκαΚαρύδια (κοπανισμένα)ΖάχαρηΚανέλαΑλεύρι (καβουρδισμένο)ΝερόΕΚΤΕΛΕΣΗ:Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες και τα σύκα με λίγη ζάχαρη.Όταν βράσουν,τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Διαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη. Σερβίρουμε αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα ή και ρόδι.Αν η "Βαρβάρα" ήταν πιο άσπρη απ'ότι συνήθως,ήταν σημάδι ότι το το χιόνι θα έπεφτε σε λίγες μέρες.Η γνωστή παροιμία για τα Νικολοβάρβαρα γίνεται πιο αισιόδοξη με την προσθήκη ενός επιπλέον στίχου προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα. "Βαρβάρα ¨βαρβαρώνει¨ (δυναμώνει το κρύο και το ξεροβόρι),Σάββας ¨σαβανώνει¨ (προετοιμάζει το επερχόμενο χιόνι) κι Νικόλας ¨παραχώνει¨ (θάβει μέσα στο χιόνι) κι Σπυρίδωνας γλυτώνει (σιγά σιγά από τις κρύες νύχτες)".Μιας και από τις 12 Δεκεμβρίου και μετά η μέρα μεγαλώνει "σπυρί-σπυρί".#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#Evroscenter,#Macedoniacenter,#MadeinGreece,#Evros,#Thrace,#Macedonia,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#MadeinMycountryKoinsep ...
View on Facebook

8 months ago

Madein-Mycountry.gr :Υπερηφανοι Χορηγοι για τη προβολη του Νομου Εβρου !!Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Ν. Ορεστιάδας.Evroscenter.gr :Proudly sponsoring the promotion of Evros county in all our webpages and to all our markets world-wide !!Orestiada's Center of Greek popular folklor cutlture.Feel the best of Hellas: Evros !Τα καλυτερα της Ελλαδας΄ΕβροςΟ Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.EvrosCenter.com:Local, traditional, Madein-Mycountry.gr Sponsors of local history, culture and Arts promotion. Showcasing local independent producers, manufacturers and businesses.“Showcase you country’s Best” !!www.madeinmycountry.grwww.evroscenter.grwww.macedoniacenter.grwww.madein-greece.gr#madeinmycountry,#madeinmycountryGR,#evroscenter,#macedoniacenter,#madeingreece,#madeinorestiada,#evros,#thrace,#thraki,#easternmacedoniaandthrace,#Hellas,#Greece,#visitgreece,#saymadein2win,#orestiada,#greconorsk,#didymoteicho,#soufli,#greekculture,#madeinmycountrykoinsep,#itismadeinmycountry,#GreekOrthodox ...
View on Facebook

8 months ago

Η Σαρακοστή των Χριστουγέννων ή Σαραντάμερο.Αρχίζει σήμερα (Κυριακή 15/11 - Πέμπτη 24/12) το Σαραντάμερο ή Σαρακοστή (νηστεία) των Χριστουγέννων.Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου τελείται σε όλες τις εκκλησίες το Ιερό Σαρανταλείτουργο,υπέρ υγείας ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας.Το Σαραντάμερο,ή Μικρή Σαρακοστή,όπως είναι γνωστή η νηστεία των Χριστουγέννων,δεν έχει την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής (νηστείας) του Πάσχα.Στο διάστημα αυτό,δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ήμερες πλην,φυσικά,της Τετάρτης και της Παρασκευής από την αρχή μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που θα παρεμβληθούν και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης με ξηροφαγία θα πρέπει να νηστεύουμε την πρώτη ήμερα της νηστείας, 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, έκτος βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο η Κυριακή.Επίσης οφείλουμε να μην τηρούμε μόνο την τάξη της νηστείας που αφορά τις τροφές, αλλά να απέχουμε και από κάθε αμαρτία, έτσι ώστε, όπως νηστεύουμε ως προς την κοιλιά, να νηστεύουμε και ως προς τη γλώσσα, αποφεύγοντας την καταλαλιά, το ψέμα, την αργολογία, τη λοιδορία, την οργή και γενικά κάθε αμαρτία που διαπράττουμε μέσω της γλώσσας.Επίσης χρειάζεται να νηστεύουμε ως προς τα μάτια. Να μη βλέπουμε μάταια πράγματα. Να μην αποκτούμε παρρησία διά μέσου των ματιών. Να μην περιεργαζόμαστε κάποιον με αναίδεια. Ακόμη θα πρέπει να εμποδίζουμε τα χέρια και τα πόδια από κάθε πονηρό πράγμα.Με αυτό τον τρόπο νηστεύοντας μια νηστεία ευπρόσδεκτη στον Θεό, αποφεύγοντας κάθε είδους κακία που ενεργείται διά μέσου της καθεμιάς από τις αισθήσεις μας, θα πλησιάζουμε, όπως είπαμε, την άγια ήμερα της αναστάσεως αναγεννημένοι, καθαροί και άξιοι της μεταλήψεως των άγιων μυστηρίων.Καλή Σαρακοστή να έχουμε,προπάντων με υγεία,και είθε να υποδεχτούμε ή να συνεορτάσουμε τα Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους.#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#Evroscenter,#Macedoniacenter,#MadeinGreece,#Evros,#Thrace,#Macedonia,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#MadeinMycountryKoinsep ...
View on Facebook