Our News

Η Ύψωση του Τιμίου ΣταυρούΗ Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού,η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης,εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.Τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων,το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου...» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού,εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας,επισημαίνουν ότι «η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι Ισότιμη με την Μεγάλη Παρασκευή»,αφού και τις δύο αυτές Ημέρες τιμούμε εξίσου τα Πάθη και την Σταύρωση του Κυρίου.Η παράδοση θέλει τη γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη να μεταβαίνει στους Αγίους Τόπους το 326 μ.Χ. προκειμένου να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου αλλά και να πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές με σκοπό την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου.Μετά από μία σειρά άκαρπων αναζητήσεων,επίπονων προσπαθειών και ανασκαφών,ο Τίμιος Σταυρός ανακαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης,με τη βοήθεια ενός ταπεινού χορταριού,στο σημείο όπου είχε θαφτεί πολλά χρόνια πριν από πιστούς Χριστιανούς από φόβο μήπως και έπεφτε στα χέρια ειδωλολατρών.Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο,ο οποίος τον τοποθέτησε στον νεόκτιστο περικαλλή ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335 μ.Χ,σε μέρος υψηλό για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι,καθώς πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο του.Το φυτό δε,που ανέδυε μια γλυκιά ευωδιά αποτέλεσε σημείο αναφοράς,αργότερα ονομάστηκε βασιλικός και έκτοτε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται αναλόγως.Ορισμένοι Συναξαριστές αναφέρουν αυτή την ημέρα και ως την δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού η οποία σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού,πήραν μαζί τους μεταξύ άλλων,ως λάφυρο και τον Τίμιο Σταυρό.Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό,εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν.Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος,μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628,ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#Evros,#GreekOrthodox,#Christian,#ChristianOrthodox ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Ιφκάδια ή Γιουφκάδια ή Πέτουρα.Καθώς το καλοκαίρι σιγά σιγά πλησίαζε στο τέλος του και έδινε τη θέση του στο φθινόπωρο,οι άξιες νοικοκυρές στρώνονταν στη δουλειά και ξεκινούσαν τις ετοιμασίες τους για τον μακρύ,βαρύ χειμώνα.Πριν πιάσουν τα πρωτοβρόχια έπρεπε να έχουν τελειώσει.Εκτός από τον τραχανά και την σάλτσα της χρονιάς,οι προκομμένες νοικοκυρές έφτιαχναν και ιφκάδια.Τα ιφκάδια ή γιουφκάδια ή πέτουρα δεν είναι τίποτε παραπάνω από λεπτά φύλλα κρούστας κομμένα σε πλατιές μακριές λωρίδες όπως οι χυλοπίτες.Χαρακτηριστική Θρακιώτικη συνταγή φερμένη από τους πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες της ανατολής,τη Μικρασία,τον Πόντο και την Καππαδοκία,φτιαγμένη πάντα με φρέσκα αγνά υλικά όπως αυγά,αλεύρι,γάλα.Αν και κάπως κοπιαστική η διαδικασία παρασκευής τους διότι εκτός του ότι χρειαζόταν τέχνη και επιδεξιότητα για το σωστό άνοιγμα των φύλλων,επιπλέον έπρεπε να απλωθούν σε λευκά σεντόνια να στεγνώσουν και να ξεραθούν κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο,να κοπούν σε λωρίδες,να σπαστούν και να αποθηκευτούν σε πάνινους τορβάδες και να μπουν στο κελάρι μαζί με τις υπόλοιπες προμήθειες για το χειμώνα.Τα ιφκάδια αποτελούσαν ένα εύκολο πρωινό,μεσημεριανό ακόμα και βραδινό γεύμα,για μικρούς και μεγάλους,ίσως γιατί ήταν πεντανόστιμα και μαγειρευόταν γρήγορα.Τις κρύες ημέρες του χειμώνα τους ζέσταιναν,ήταν θρεπτικά και χορταστικά και συνήθως συνοδευόταν από φρέσκο σπιτικό βούτυρο και τυρί.Τις γιορτινές ημέρες ή όταν είχαν μουσαφιραίους,τα ιφκάδια με κόκορα ήταν το φαγητό που σερβιρόταν.Στις μέρες μας βεβαίως οι νοικοκυρές δεν χρειάζεται να κοπιάσουν και τόσο πολύ μιας και μπορούν να βρουν πέτουρα στα ράφια των καταστημάτων και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις εκτός από την κλασική.Εάν όμως θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας ιφκάδια,μπορείτε να προσπαθήσετε.ΥΛΙΚΑ 1 κιλό αλεύρι 3 – 4 αυγά 2/3 φλυτζανιού γάλα1/2 κουταλάκι αλάτιΛίγο σπορέλαιοΕΚΤΕΛΕΣΗΠαίρνουμε μία λεκάνη και μέσα κοσκινίζουμε το αλεύρι.Κατόπιν ανοίγουμε μια μικρή λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και προσθέτουμε το αλάτι και το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια μας.Αφού αφήσουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μια ώρα,την χωρίζουμε σε μπαλάκια,τα αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα στρόγγυλο λεπτό φύλλο.Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων,τα απλώνουμε στον ήλιο πάνω σε καθαρά σεντόνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζουμε και από την άλλη προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας πριν τα αποθηκεύσουμε. Καλή επιτυχία και καλά μαγειρέματα !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#παραδοση,#παραδοσιακα_φαγητα,#θρακιωτικη_συνταγη,#φρεσκα_αγνα_υλικα,#ιφκαδια,#γιουφκαδια,#πετουρα ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Σχολική ποδιά.Το ρούχο-έμβλημα της σχολικής ζωής.Σε λίγες μέρες το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει και πάλι,καλώντας τους χιλιάδες μαθητές να προσέλθουν στις αίθουσες,σημαίνοντας το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς.Κάποιοι μαθητές θα διαβούν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου και κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν να συναντήσουν και πάλι τους συμμαθητές τους.Για τους λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία από εμάς που έχουμε πια αποφοιτήσει και έχουμε αφήσει πίσω μας τις σχολικές αίθουσες,οι μέρες αυτές είναι γεμάτες νοσταλγία και όμορφες αναμνήσεις.Ταξιδεύουμε με την φαντασία μας πίσω στο χρόνο στα δικά μας σχολικά χρόνια,στο σχολικό προαύλιο την ημέρα του αγιασμού.Τέτοιες μέρες κύριο μέλημα μας,εκτός από την σχολική μας σάκα,ήταν φυσικά η σχολική ποδιά μας!Ολοκαίνουρια ή περσινή,η ποδιά μας θα έπρεπε να είναι φρεσκοπλυμένη και καλοσιδερεωμένη με το κατάλευκο κολλαριστό γιακαδάκι της,υφασμάτινο ή πλεκτό από τη μαμά μας ή τη γιαγιά μας.Η σχολική στολή,σχολική ποδιά όπως επικράτησε αργότερα,ήταν ένας υποχρεωτικός θεσμός που υπήρχε,και εξακολουθεί να υπάρχει,σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα.Στην ελληνική επικράτεια η σχολική ένδυση κάνει την εμφάνιση της με τον ερχομό του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα.Το 1829 γίνεται μια πρώτη προσπάθεια επιβολής κανόνων περιβολής των μαθητών.Η πολιτεία αναλάμβανε την χορήγηση ρούχων στους μαθητές σύμφωνα με τους κανονισμούς που είχε θεσπίσει η ίδια και η μη τήρηση τους τιμωρούνταν βαριά.Εκτός βεβαίως από την αρμόζουσα περιβολή κατά τους κανόνες οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να προσέρχονται στο σχολείο καθαροί τόσο στο σώμα όσο και στην ένδυση χωρίς περιττούς στολισμούς.Το 1857 γίνεται αναπροσαρμογή των κανόνων,και το 1876 με υπουργική απόφαση έχουμε την καθιέρωση της ομοιόμορφης σχολικής στολής.Ο 20ος αιώνας και η μεταπολεμική εποχή βρίσκει τις μαθήτριες,κυρίως,ντυμένες με μαύρες ποδιές με λευκά γιακαδάκια.Τη δεκαετία του '60,και συγκεκριμένα το 1965,στα πλαίσια της ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος,με νεώτερη υπουργική απόφαση,οι μαύρες ποδιές δίνουν την θέση τους στις γνωστές στους περισσότερους από εμάς μπλε ποδιές.Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας.Το μπλε της Ελλάδας.Περίπου 20 χρόνια αργότερα,για την ακρίβεια στις 6 Φεβρουαρίου του 1982,υπουργική εγκύκλιος πληροφορεί τους μαθητές πως από τη νέα σχολική χρονιά παύει η υποχρεωτικότητα της σχολική ποδιάς,καταργώντας την στην ουσία.Και κάπως έτσι η σχολική ποδιά,το ρούχο έμβλημα της σχολικής ζωής γενεών και γενεών μαθητών και μαθητριών,μπαίνει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#σχολειο,#σχολικη_ποδια,#σακα,#επιστροφη_στα_θρανια ... See MoreSee Less
View on Facebook
Φανουρόπιτα.Φανουρόπιτα.Παραμονή το Αγίου Φανουρίου και οι εκκλησιές της χώρας θα πλημμυρίσουν από φανουρόπιτες που θα ετοιμάσουν οι νοικοκυρές και θα προσφερθούν προς τιμήν του αγίου.Η φανουρόπιτα είναι μία παραδοσιακή νηστίσιμη γλυκιά πίτα,σαν κέικ,και η ονομασία της προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο.Ο αριθμός των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της πρέπει να είναι μονός και μάλιστα συγκεκριμένος,7 ή 9 και πρέπει,όπως είπαμε,να είναι όλα νηστίσιμα,γι' αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και όχι βούτυρο ενώ τα υπόλοιπα βασικά υλικά είναι: αλεύρι,ζάχαρη,χυμός πορτοκάλι,μπέικιν πάουντερ, βανίλια.Κατά τόπους,άλλα συνηθέστερα υλικά που μπορεί να περιλαμβάνει είναι: γαρίφαλο,μαγειρική σόδα,καρύδι, σταφίδες,λίγο κονιάκ.Οι αριθμοί 7 και 9,οι οποίοι θεωρούνται ότι κρύβουν δύναμη καθώς ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων,συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας,τις μέρες δημιουργίας,αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα,ενώ διαβάζουν και την παρακάτω ευχή : Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου,τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα,δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες.Κατά την παράδοση,η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου η οποία ήταν μία σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα.Με το πέρασμα των χρόνων,καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε ένα αντικείμενο που χάσαμε,συνήθως χρυσαφικά,αλλά και να μας φανερώσει ο άγιος μια δουλειά ή κάποια χαμένη υπόθεση. Πολλοί,εξάλλου,συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου,που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.Kαι φυσικά όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα,υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης σε όλη την Ελλάδα,η επικρατέστερη των οποίων είναι για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.Αλλού πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός,ενώ λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε,φτιάξτε μια φανουρόπιτα,ευλογήστε την στην εκκλησία και μοιράστε την στην γειτονιά. ... See MoreSee Less
View on Facebook
Τα Εννιάμερα της Παναγίας.Τα Εννιάμερα της Παναγίας.Εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου,στις 23 Αυγούστου,η Εκκλησία μας τιμά την Απόδοση της Κοιμήσεως,μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης,γνωστή στους περισσότερους από εμάς και ως Εννιάμερα της Παναγίας.Με τον όρο Απόδοση η εκκλησιαστική μας παράδοση εννοεί την ολοκλήρωση μιας χριστιανικής εορτής η οποία ξεκίνησε οκτώ ημέρες πριν.Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου,εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου,η Εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως,κλείνοντας έτσι με πανηγυρικό τρόπο την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας,η οποία τιμάται την 15 Αυγούστου.Ο ευσεβής λαός μας από την άλλη,δίνει έναν άλλο,διαφορετικό τόνο στη γιορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη θεωρεί ως μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού αλλά και Μάνα του γένους των Ελλήνων που στέκει πάντα άγρυπνη στις επάλξεις της,όπως θέλει η λαϊκή μας παράδοση.Ο λαός πράττει όπως θα έπραττε και θα τιμούσε τους δικούς του ανθρώπους.#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Βανίλια ή υποβρύχιο. Φέρνει στο μυαλό μας θύμισες από ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα στη βεράντα κάτω από την κληματαριά ή αναμνήσεις από τις σκανδαλιές των παιδικών μας χρόνων όταν τρυπώναμε με κάθε μυστικότητα στα ντουλάπια της γιαγιάς και την τρώγαμε στα κρυφά με μεγάλη λαιμαργία. Η βανίλια ή "υποβρύχιο" αποτελούσε το ιδανικό κέρασμα για τους επισκέπτες.Η βανίλια ή "υποβρύχιο" είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.Το όνομά του του ταιριάζει γάντι μιας και το κουταλάκι του γλυκού που έχει μια τεράστιο ποσότητα βανίλιας είναι βυθισμένο μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο δροσερό ή παγωμένο νερό.Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν το γλυκό δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην συνοικία του Γαλατά από Χιώτες ζαχαροπλάστες τον 17ο αιώνα και ως τις μέρες μας παραμένει το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου.Η λευκή ζαχαρόπαστα ήταν ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού,σε μία εποχή μάλιστα που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθούν τα ευαίσθητα κρεμώδη γλυκά.Την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως "άσπρο γλυκό" αν και η αρχική του ονομασία ήταν ζαχαροκάντιο ζυμωτή,τη φράση που λέμε στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει.Την βανίλια εκτός από τους Χιώτες ζαχαροπλάστες την έφτιαχναν και οι Κωνσταντινοπολίτισσες νοικοκυρές με ζάχαρη, νερό, λεμόνι, βανίλια ή μαστίχα κι αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε κι εσείς.ΣυνταγήΥλικά800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική2 φλυτζάνια νερό2 κουταλιές μέλι1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνιΕκτέλεσηΒράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το μέλι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.Όταν το λευκό μείγμα πήξει σημαίνει ότι είναι έτοιμο και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.Καλή επιτυχία !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#καλοκαιρι,#εβρος,#παραδοσιακο,#βανιλια,#υποβρυχιο ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Η Κοίμηση της Θεοτόκου - Το Πάσχα του καλοκαιριού.Η Παναγία τιμάται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο από τον ελληνικό λαό,όπως αποδεικνύεται τόσο από τις πάμπολλες εκφράσεις επίκλησης προς Αυτήν,όσο και από την πλούσια υμνολογία καθώς και από το πλήθος των ναών που είναι αφιερωμένοι σ΄ Εκείνη,καθώς σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση παρακαλεί συνέχεια τον Ιησού για τη σωτηρία του κόσμου. Η 15η Αυγούστου είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες της Ορθοδοξίας καθώς η Εκκλησία μας τιμά την «Κοίμηση της Θεοτόκου» και τη «Μετάσταση» της στους ουρανούς και στην αιώνια ζωή. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας,ίσως η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές του ορθόδοξου εορτολογίου και θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού.Η μέρα είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας και εορτάζεται με περισσή λαμπρότητα,ενθουσιασμό και απέραντο σεβασμό σε ολόκληρη την Ελλάδα.Μάλιστα,προς τιμήν της Θεομήτορος τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι.Επίσης,στο διάστημα αυτό δεν τελούνται γάμοι.Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της. Στάλθηκε και πάλι ο αρχάγγελος Γαβριήλ να της αναγγείλει την θέληση του Θεού και Υιού Της. Ενώ προσευχόταν στον οίκο Της στην Ιερουσαλήμ παρουσιάστηκε ο άγγελος και της προσέφερε ένα μικρό κλαδί φοίνικα και της είπε: «Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία. Σου φέρνω μήνυμα από τον Υιό Σου. Ήρθε η ευλογημένη ώρα να πας κοντά Του και να δοξαστείς όπως Σου ταιριάζει. Ετοιμάσου λοιπόν και σε τρεις ημέρες θα έρθει Εκείνος να πάρει την τίμια και αμόλυντη ψυχή Σου». Ύστερα η Παναγία ανέβηκε στο αγαπημένο Της Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, εκεί που προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Υιός Της πριν από το πάθος Του.Ανηφορίζοντας το μονοπάτι συνέβη το απροσδόκητο: Τα δένδρα και οι θάμνοι του δρόμου έγερναν και την προσκυνούσαν. Κατευθύνθηκε στο σημείο εκείνο του κήπου που είχε προσευχηθεί και ο Κύριος. Γονάτισε ταπεινά, ύψωσε τα σεπτά της χέρια και ατένισε τον ουρανό και αφού ευχαρίστησε το Θεό τον παρακάλεσε για την σωτηρία του κόσμου.Μετά γύρισε στον οίκο Της και άρχισε να ετοιμάζει τα απαραίτητα της κηδείας Της. Μάζεψε επίσης τους συγγενείς και πιστούς φίλους και φίλες Της και τους ανακοίνωσε την θέληση του Κυρίου να την καλέσει κοντά Του. Όταν το άκουσαν ξαφνιάστηκαν και άρχισαν να θρηνούν το χωρισμό της Μητέρας του Κυρίου. Εκείνη τους παρηγόρησε λέγοντάς τους πως αυτή είναι η θέληση του Θεού και πως από την θέση Της στον ουρανό θα πρεσβεύει πάντοτε για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.Ειδοποίησε επίσης και τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός.Την Τρίτη ημέρα μετά την επίσκεψη του αρχαγγέλου, η Θεοτόκος αφού ντύθηκε μόνη Της τα νεκρικά Της ενδύματα, κάλεσε και πάλι τους φίλους Της και ξάπλωσε ήρεμα στην κλίνη Της.Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.Κατά τον ίδιο τρόπο μεταφέρθηκε επίσης ο απόστολος Παύλος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο άγιος Ιερόθεος, πρώτος επίσκοπος των Αθηνών, ο άγιος Τιμόθεος και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Εκκλησίας. Η Θεοτόκος, αφού χαιρέτισε και ευλόγησε όλους, παρέδωσε την αγία ψυχή Της στα χέρια του Υιού Της ο Οποίος κατέβηκε από τον ουρανό για να την παραλάβει ο Ίδιος.Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Οι Απόστολοι και το συγκεντρωμένο πλήθος έψαλαν εξόδιους ύμνους και ταυτόχρονα λέγεται πως ακούστηκαν ψαλμωδίες από αγγέλους που έρχονταν από τον ουρανό. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.#Christian,#HolyMary,#15thofAugust,#BalkansCenter,#MadeinMycountry,#travel,#culture,#history,#localart,#localculture,#SayMadein2win,#MadeinMycountryBalkans,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#ScandiCenter,#GrecoNorsk,#MadeinMycountrySponsorships,#Balkans,#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryEU,#MadeinMycountryNET,#GrecoNorskGroup,#MadeinMycountryWorld,#Churches,#BalkanChurches ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 months ago

Το χουσιάφιΒρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού.Ο υδράργυρος,κάποιες μέρες,ανεβαίνει αισθητά κάνοντας μας να αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε.Ένας γευστικός τρόπος να δροσιστούμε και να σβήσουμε την δίψα μας είναι το παραδοσιακό φρουτοποτό/φαγητό χουσιάφι που άλλοτε τέτοιον καιρό ήταν το αγαπημένο των θεριστών.Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα απολαύσατε το χουσιάφι κάποιο καλοκαιριάτικο απόγευμα των παιδικών σας χρόνων,στην αυλή της γιαγιάς,αγουροξυπνημένοι ακόμα από τον αναγκαστικό μεσημεριανό ύπνο,κάτω από την κληματαριά (ασμά),καθισμένοι σε ένα αυτοσχέδιο παγκάκι φτιαγμένο από μια παλιά σανίδα τοποθετημένη πάνω σε δυο μισοσπασμένα τσιμεντόλιθα και μια πολύχρωμη φρεσκοϋφαμένη κουρελού ριγμένη από πάνω,και τα τζιτζίκια ολόγυρα να σας ξεκουφαίνουν με το συνεχόμενο και παρατεταμένο τζι τζι τζι.Το χουσιάφι είναι ποτό/φαγητό που παρασκευάζεται συνήθως και κυρίως από κορόμηλα.Πιθανότατα η επιλογή των κορόμηλων να μην ήταν και τόσο τυχαία για την παρασκευή του χουσιαφιού αν αναλογιστούμε ότι οι καρποί αποτελούν μια πλουσιότατη πηγή βιταμίνης C αλλά και καλλίου,ιδανικά τονωτικά για την καρδιά.Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν γνωστό σε αυτούς που είχαν την ιδέα της παρασκευής του,πάντως με την προσθήκη νερού και λίγης ζάχαρης έφτιαξαν ένα δροσιστικό ποτό/φαγητό και συνάμα δυναμωτικό προκειμένου να χορτάσει την πείνα των εργατών του θερισμού,να τους δροσίσει από την κάψα του καλοκαιριάτικου μεσημεριού αλλά και να τους δώσει δύναμη και ενέργεια να αντέξουν ως τις απογευματινές ώρες και να ολοκληρώσουν το τόσο κουραστικό έργο τους.Η παρασκευή του χουσιαφιού είναι ευκολότατη και καθόλου πολυέξοδη.Θα χρειαστούμε:Υλικά:Κορόμηλα 1-2 κιλά (η και περισσότερα)Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κορόμηλα στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμεΖάχαρη τόση όσο γλυκό θέλουμε να κάνουμε το χουσιάφι (γούστα είναι αυτά!)Εκτέλεση:Πρώτα πλένουμε τα κορόμηλα,κατόπιν τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό τόσο όσο να καλυφθούν καλά τα κορόμηλα και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρουν την πρώτη βράση.Αμέσως μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη δοκιμάζοντας για να πετύχουμε τη γλύκα της αρεσκείας μας και αφήνουμε να βράσουν.Όταν τα κορόμηλα μας έχουν ζαρώσει και το σιρόπι μας έχει κάπως πηχτώσει τότε το χουσιάφι μας είναι έτοιμο.Θα μοιάζει σαν κόκκινη σούπα.Σερβίρεται κρύο κατά προτίμηση.Εναλλακτικά μπορείτε να στραγγίσετε τα κορόμηλα από το σιρόπι τους,να το διατηρείτε σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και να το προσφέρετε αραιωμένο με νερό στους επισκέπτες σας.Τα κορόμηλα φυσικά μπορείτε να τα φάτε.Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και γεμάτος δέντρα φορτωμένα με καρπούς.Σίγουρα σε κάποια αυλή θα βρούμε μια κορομηλιά.Καλή μας επιτυχία !!!#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#καλοκαιρι,#εβρος,#παραδοσιακο,#χουσιαφι ... See MoreSee Less
View on Facebook
Μαλεμπί.Μαλεμπί.Το πιο αρωματικό και απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική γεύση τριαντάφυλλου,συνυφασμένο με την Θρακιώτικη παράδοση και την Πολίτικη κουζίνα.Το μαλεμπί,που σημαίνει μεταξένιο γλυκό,ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές έδεσμα ιδανικό για να δροσίσει τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.Η προέλευση τόσο του ονόματος όσο και του γλυκού είναι πιθανότατα από τη Μέση Ανατολή,ίσως Αραβική.Η παρασκευή του είναι γρήγορη και εύκολη.Το μαλεμπί είναι συνήθως νηστίσιμο μιας και παρασκευάζεται μόνο με νερό,αλλά υπάρχει και παραλλαγή με προσθήκη γάλακτος,άμυλο αραβόσιτου νισεστέ / κορν φλάουρ για την βελούδινη κρέμα,ζάχαρη και ροδόνερο-σιρόπι τριαντάφυλλο για το άρωμα και το χρώμα.Υλικά για την κρέμα.6 ποτήρια νερό1 ποτήρι νισεστέ1 φλιτζανάκι καφέ ζάχαρηΕκτέλεσηΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη μεταξένια κρέμα,σχεδόν διάφανη.Την τεμαχίζουμε σε πολλά παραλληλεπίπεδα κομματάκια και τα μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτηράκια. Η γεύση της είναι ουδέτερη και παίρνει αυτήν την υπέροχη γεύση από το σιρόπι.Υλικά για το σιρόπι.2 ποτήρια ζάχαρη1 ποτήρι νερό3-4 κουταλιές ροδόνεροχυμός από μισό λεμόνισιρόπι τριαντάφυλλου για το κόκκινο χρώμα Το σερβίρουμε κρύο,προσθέτοντας σε κάθε μπολάκι σιρόπι το οποίο και διατηρούμε σε δοχείο στο ψυγείο.MadeinMycountry GR:Τοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου” . Χορηγοι αναδειξης τοπικης ιστοριας, πολιτισμου και τεχνων. Προβολη ανεξαρτητων τοπικων παραγωγων, βιοτεχνων, κατασκευαστων και επιχειρησεων. “Τα καλυτερα του τοπου μου”#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 months ago

MadeinMycountry.gr and EvrosCenter.gr:Υπερηφανοι χορηγοι για τη προβολη του Νομου Εβρου !!Ιστορικο και λαογραφικο μουσειο Νεας Ορεστιαδας!Proudly sponsoring the promotion of Evros county in all our webpages and to all our markets world-wide !!Historical and cultural museum of Orestiada,Evros GRwww.evroscenter.grFeel the best of Hellas:Evros !Τα καλυτερα της Ελλαδας΄Εβροςwww.madein-greece.grwww.madein-mycountry.grwww.macedoniacenter.grΟ Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα τρία τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, απέχει 840 χλμ. από αυτήν, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή, που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ονομάστηκε Νομός Έβρου από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που διασχίζει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας στα σύνορα. Είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες Τουρκία και Βουλγαρία.Local, traditional, Made in My country. Sponsors of local history, culture and Arts promotion. Showcasing local independent producers, manufacturers and businesses. “Showcase you country’s Best” !!www.madein-mycountry.gr#evroscenter,#evros,#bestof,#thrace,#thraki,#anatolikimacedoniaandthrace,#madeinmycountry,#madeinmycountrygr,#Hellas,#Greece,#visitgreece#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#madeinmycountrykoinsep,#madeinoriginal,#madeinmuseum,#madeinhistory,#madeinculture,#local,#madeinlocal,#madeinmycountrylocal,#madeinevents,#madeinmycountryfairs,#madeinexhibitions,#exhibitons,#localfairs,#localevents,#localexhibitions,#madeinindependent,#madeinnet,#madeininfo,#madeintravel,#madeinmycountryinternational,#madeinagro,#madeinbiological,#madeinnatural,#madeinnature,#nature,#agrotourism,#alexandroupoli,#didymoteicho,#orestiada ... See MoreSee Less
View on Facebook
Το πανηγύρι.Η θρησκευτικοκοινωνική σημασία του και ο συμβολισμόςΤο πανηγύρι.Η θρησκευτικοκοινωνική σημασία του και ο συμβολισμός του.Το πανηγύρι είναι μια εορταστική σύναξη με θρησκευτικό κυρίως χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό,χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ελληνικής επαρχίας με μεγάλη συχνότητα ως επί το πλείστον κατά τους θερινούς μήνες.Διεξάγεται κατά κύριο λόγο εκτός των μεγάλων πόλεων,σε υπαίθριους χώρους,στην πλατεία του χωριού για παράδειγμα,και συνοδεύεται με γεύμα συνήθως φρεσκοψημένο κρέας στα κάρβουνα,δημοτική μουσική,παραδοσιακούς χορούς και γλέντι μέχρι πρωίας.Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων στην αρχαία Ελλάδα. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ήδη την χρησιμοποιεί ο αρχαίος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος από την Πάρο. "Δήμητρος ἁγνῆς καὶ Κόρης τὴν πανήγυριν σέβων."Πανήγυρις < πᾶς + ἄγυρις δηλαδή μια γενική συγκέντρωση,συνέλευση.Η λέξη που τότε χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει το πανηγύρι προς τιμήν των θεών,στα χριστιανικά χρόνια εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο. Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές έχουν τα πανηγύρια τους και οι εορταζόμενοι άγιοι επίσης. Μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις,ακολουθεί πλούσιο φαγοπότι,χορός και τραγούδι ανάλογα με τις επιταγές της ημέρας.Το πανηγύρι είναι η πολυαναμενόμενη ημέρα του χρόνου για κάθε χωριό της πατρίδας μας,για κάθε ξενιτεμένο τέκνο που το βλέπει σαν αφορμή να επιστρέψει στην πατρογονική εστία και να βρεθεί μαζί με τα υπόλοιπα ντόπια μέλη της κοινότητας για να γιορτάσουν τον Άγιο τους στην εκκλησία,το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του,θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους.Το θρησκευτικό μέρος,το φαγοπότι,διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σαν ολότητα, αλλά και το καθένα απ’ αυτά μεμονωμένα.Τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές,που συμμετέχοντας σ’ αυτά αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους τα ήθη και τα έθιμά τους και γενικότερα την κουλτούρα τους.Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους,αλλά και ένα μέσο για να επιβεβαιώσουν την κοινωνική τους συνοχή και να τονώσουν την τοπική τους πολιτιστική αυτοπεποίθηση,ενώ για τους πρωτευουσιάνους επισκέπτες εκτός της χαράς και της διασκέδασης,τα πανηγύρια είναι ένα μέσο να ξανάρθουν σε επαφή με τη κοινοτική ζωή,να ξαναζήσουν έστω και περιστασιακά μια ζωή γεμάτη αλληλεγγύη,συνεργασία, πλούσιους συμβολισμούς και ένα απίστευτο πλούτο πολιτιστικών αξιών.Ξεχωριστό συμβολισμό έχει ο χορός στα πανηγύρια.Ο κόσμος χορεύει ομαδικά και κυκλικά και συμβολίζει την συσπείρωση των ατομικών δυνάμεων και την ενίσχυση της ομάδας, συμμετοχή και ενότητα,όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι σε έναν μεγάλο κύκλο.Τα πανηγύρια,ακόμα και σήμερα,για τους επιστήμονες και τους ερευνητές είναι ένας τομέας έρευνας λαμπρός που αποβλέπει στην διεύρυνση των γνώσεων που οδηγούν στη κατάκτηση της εθνικής αυτογνωσίας.Ανεξάρτητα από τις ομοιότητες ή τις διαφορές των πανηγυριών από τόπο σε τόπο ( θέματα που απασχολούν τις επιστήμες της Κοινωνιολογίας, της Ανθρωπολογίας,της Μουσικολογίας,της Λαογραφίας κλπ) το νόημα και το μήνυμά τους έχουν να μας διδάξουν πολλά.Η ομαδική δουλειά με ατελείωτες ώρες εθελοντικής εργασίας χωρίς υλική ανταμοιβή, το γενναιόδωρο δόσιμο χωρίς μετρήσεις και υστεροβουλίες,το κλίμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης,η αίσθηση της χαράς του και του γλεντιού, επιβεβαιώνουν και ισχυροποιούν το συναίσθημα του να ανήκεις στην κοινότητά σου και στον τόπο σουMadeinMycountry GR:Τοπικο, παραδοσιακο, “Φτιαγμενο στη χωρα μου” . Χορηγοι αναδειξης τοπικης ιστοριας, πολιτισμου και τεχνων. Προβολη ανεξαρτητων τοπικων παραγωγων, βιοτεχνων, κατασκευαστων και επιχειρησεων. “Τα καλυτερα του τοπου μου”#madeinmycountry,#madein,#made,#mycountry,#country,#madeinmy,#bestof,#culture,#history,#independent,#madeinbest,#original,#traditional,#Museum,#sponsor,#sponsorship,#madeinsponsors,#tradition,#historical,#museum,#evroscenter,#saymadein2win,#greconorsk,#thrace,#evros,#thraki,#orestiada,#didymoteicho,#soufli,#alexandroupoli,#Greece,#Hellas,#EasternMacedoniaandThrace,#folklor,#MadeinGreece,#MadeinHellas,#GreekFolklor,#MadeinMycountryKoinsep,#culture,#GreekCulture ... See MoreSee Less
View on Facebook
Ο εορτασμός του Αγίου ΠνεύματοςΟ εορτασμός του Αγίου ΠνεύματοςΣτους περισσότερους από εμάς η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι γνωστή λόγω του τριημέρου το οποίο συνδυάζεται ως επί το πλείστον με σύντομες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς.Ωστόσο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της ορθοδοξίας,είναι κινητή,και εορτάζεται πάντα μια ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής,δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα,ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.Σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική διδασκαλία,το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας,δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού,αδιαιρέτου και ομοούσιο (δηλαδή μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη) με τον Πατέρα και τον Υιό. Επομένως,το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός,που «συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και τον Υιό.Στην ουσία οι τρεις μορφές μαζί αποτελούν την Αγία Τριάδα.Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού,με μορφή φωτιάς,σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους,πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση Του και δέκα ημέρες μετά την ανάληψή Του.Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος,αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής,όμως την εορτάζουμε ξεχωριστά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.Και αυτό συμβαίνει γιατί την Κυριακή εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος,δηλαδή την εμφάνιση του Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού που τους ενέπνευσε να μιλούν διάφορες γλώσσες «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν...»,ενώ την Δευτέρα εορτάζουμε την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Με αυτόν τον τρόπο οι άγιοι Πατέρες της εκκλησίας μας θέλησαν να δώσουν την δέουσα τιμή στο μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος,ορίζοντας να το εορτάζουμε τόσο κατά την Πεντηκοστή όσο και την Δευτέρα.Έτσι η γιορτή αυτή συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από όλους εμάς προκειμένου να μας φωτίσει και να μας καθοδηγήσει. ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Ο πολιτιστικος συλλογος Θεοδωρα Καντακουζηνη και η "Φτιαγμενο στη χωρα μου" ΚοινΣΕπ, σας προσκαλουν να επισκεφτειτε τη Δημοτικη πινακοθηκη Δ. Ναλμπαντη στο Διδυμοτειχο!!MadeinMycountry.GR (www.EvrosCenter.gr) and the cultural group "Theodora Kantakouzini" invite you to visit the art gallery of Dimitrios Nalbantis in Didymoteicho, Evros, GRLocal, traditional..Madein-Mycountry. www.EvrosCenter.GRSponsors of local, history, culture and art. "Showcase your country's best" !!#MadeinMycountry,#MadeinMycountryGR,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#MadeinGreece,#Evros,#Didymoteicho,#Thrace,#NorthernEvros,#Saymadein2win,#ItisMadeinMycountry,#Culture,#LocalArt,#Museums,#NalbantisArtGallery,#Orestiada,#NalbantisArt,#EvrosArt,#EvrosArtgalleries,#MadeinMycountrySponsorships ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

"Τα καλυτερα του Εβρου" Best of Evros, Didymoteicho, GR ... See MoreSee Less
View on Facebook